Ovas neoljušten – rinfuz
150.00 RSD
Ovas neoljušten – rinfuz
Šta znate o ovasu?
Šta ga povezuje sa mahunarkama?
Zanimljivosti u vezi ovasa…
Ovas (lat. Avena sativa) je jednogodišnja zeljasta biljka. Pripadnik familije trava u koju spadaju i tri najvažnije žitarice koje čovek koristi u svojoj ishrani, a to su pšenica, pirinač i kukruz.
Poreklo vodi iz Evrope, Azije i Afrike, ali se prvo počeo gajiti u Evropi, pa se zato smatra evropskim žitom.
Nazivi koji se još koriste jesu zob, ovaz, oves, pir, pitoma zob, silj.
Prve tri zemlje koje najviše uzgajaju, odnosno proizvode, ovas jesu Rusija, preko 4 miliona tona, Kanada, preko 3 miliona zatim Poljska sa preko milion tona na godišnjem nivou. 🧐
Potrebna dnevna doza ovasa…
Vlakna beta-glukani se rastvaraju u vodi, a u ovsu ih ima oko 3 do 5%. Preporučeni dnevni unos ovog vlakna je oko 3 grama, što povlači da treba unositi oko 90 grama ovsa svakog dana u cilju regulacije holesterola.
Šta je karakteristično kod ovasa?
Ovas je jedina žitarica koja sadrži globulin ili protein sličan onom prisutnom kod mahunarki, a pored bogatstva proteina, što je najveći udeo među žitarica, jeste i sadržaj minerala i vitamina:
👉 mangan,
👉 fosfor,
👉 magnezijum,
👉 cink,
👉 gvožđe,
👉 kalijum,
👉 vitamini: iz B grupe, K, E, D.
Zašto treba koristiti ovas? Koristi od ovasa…
Ovas delotvorno deluje:
☑️ U održavanju željene telesne težine;
☑️ Rešavanju problema sa varenjem;
☑️ Snižava nivo lošeg holesterola;
☑️ Smanjuje rizik od srčane bolesti;
☑️ Sprečavanju naglog povećanja nivoa šećera u krvi;
☑️ Jačanju organizma.
Još o ovoj zanimljivoj biljci možete pročitati klikom OVDE.
Zemlja proizvodnje…
🌍 Srbija
Vrsta i masa proizvoda…
⚖️ Ovas neoljušten rinfuz je proizvod na meru.
Pogledajte još proizvode iz kategorije asortiman na meru, klikom OVDE.
Šta znate o ovasu?
Šta ga povezuje sa mahunarkama?
Zanimljivosti u vezi ovasa…
Ovas (lat. Avena sativa) je jednogodišnja zeljasta biljka. Pripadnik familije trava u koju spadaju i tri najvažnije žitarice koje čovek koristi u svojoj ishrani, a to su pšenica, pirinač i kukruz.
Poreklo vodi iz Evrope, Azije i Afrike, ali se prvo počeo gajiti u Evropi, pa se zato smatra evropskim žitom.
Nazivi koji se još koriste jesu zob, ovaz, oves, pir, pitoma zob, silj.
Prve tri zemlje koje najviše uzgajaju, odnosno proizvode, ovas jesu Rusija, preko 4 miliona tona, Kanada, preko 3 miliona zatim Poljska sa preko milion tona na godišnjem nivou. 🧐
Potrebna dnevna doza ovasa…
Vlakna beta-glukani se rastvaraju u vodi, a u ovsu ih ima oko 3 do 5%. Preporučeni dnevni unos ovog vlakna je oko 3 grama, što povlači da treba unositi oko 90 grama ovsa svakog dana u cilju regulacije holesterola.
Šta je karakteristično kod ovasa?
Ovas je jedina žitarica koja sadrži globulin ili protein sličan onom prisutnom kod mahunarki, a pored bogatstva proteina, što je najveći udeo među žitarica, jeste i sadržaj minerala i vitamina:
👉 mangan,
👉 fosfor,
👉 magnezijum,
👉 cink,
👉 gvožđe,
👉 kalijum,
👉 vitamini: iz B grupe, K, E, D.
Zašto treba koristiti ovas? Koristi od ovasa…
Ovas delotvorno deluje:
☑️ U održavanju željene telesne težine;
☑️ Rešavanju problema sa varenjem;
☑️ Snižava nivo lošeg holesterola;
☑️ Smanjuje rizik od srčane bolesti;
☑️ Sprečavanju naglog povećanja nivoa šećera u krvi;
☑️ Jačanju organizma.
Još o ovoj zanimljivoj biljci možete pročitati klikom OVDE.
Zemlja proizvodnje…
🌍 Srbija
Vrsta i masa proizvoda…
⚖️ Ovas neoljušten rinfuz je proizvod na meru.
Pogledajte još proizvode iz kategorije asortiman na meru, klikom OVDE.
Тежина | 1 кг |
---|